Болярка

Агенция АФИС: ГЕРБ първи с 31,6 %. 5 партии влизат в парламента

гласуване
08.05.2013 / 17:19

Пет партии със сигурност влизат в парламента, ако изборите бяха днес, това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на АФИС. Изненадите в проучването са РЗС и НФСБ, чиято подкрепа расте, дни преди изборите. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ получава 31,6 %, БСП - 28,3 %, ДПС - 8,7 %, "Атака" - 8,4 %, РЗС - 5,2 %, Движение "България за гражданите" - 4,9 %, НФСБ - 4,8 %, ДСБ - 3 % и други.

Възможно е до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен. Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8, сочат резултатите от проучването.

Пет са сигурните участници в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” и РЗС, каза в интервю за Агенция „Фокус” директорът на агенция АФИС Юрий Асланов. Той се позова на резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на АФИС. По думите на Асланов има три партии, които са потенциално близко до успех и това са: Национален фронт за спасение на България (НФСБ), Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева и ДСБ. „НФСБ има впечатляваща възходяща кампания. Движение „България на гражданите” много намали подкрепата за себе си в хода на кампанията и тази динамика може би продължава. ДСБ, макар и далеч от успех, потенциално може да се облагодетелства от ситуацията предвид на високата степен на мобилизация”, коментира социологът.

По думите му в хода на кампанията партия РЗС съществено е увеличила подкрепата за себе си.

Посланията на РЗС срещу корупцията и свикване на Велико народно събрание са донесли успех на партията в предизборната кампания, каза Асланов. „При изследванията, които нашата агенция прави, от началото на година РЗС тръгнаха от 0.6% подкрепа. За последните три месеца от 1% стигнаха до над 3% от всички избиратели, а от потенциално гласуващите – над 5%”, посочи социологът.

„Има спад при партията на Меглена Кунева Движение „България на гражданите”. В последните дни има лек спад и при партия „Атака”. Кампанията на НФСБ е възходяща и вероятно част от избирателите на „Атака” се пренасочват натам. Доколкото „Атака” пада от много високо, не може да се случи да падне прекалено ниско, така че да изпадне от парламента. Най-впечатляващият отлив по време на кампанията е от партия ГЕРБ, които от близо 12 пункта преднина, които имаха преди два месеца пред БСП, сега са на дистанция от 2 пункта и продължава да се топи подкрепата за тях. БСП очевидно леко разширява подкрепата си. Така че е възможно ние социолозите в изборния ден да се озовем в много неприятна ситуация, сходна до тази от 2007 година на евроизборите, до края на вечерта да не сме сигурни да обявим кой е победителят. Разликата между първия и втория може да мине на много къса дистанция. Победителят от изборите не е известен”, каза Юрий Асланов.

Има огромен скрит вот, който не се декларира пред социолозите, но част от него ще излезе в изборния ден. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” директорът на агенция АФИС Юрий Асланов, който се позова на резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи. Процентът на скрития вот беше 26% преди месец, сега е спаднал на 12%, но все пак в такава непосредствена близост до изборния ден е твърде висок, заяви Асланов. За сравнение - в предишни години скритият вот в непосредствена близост до изборния ден се е движил между 2 и 3 %, уточни социологът. Причините за скрития вот са комплексни – колебание на избирателите, недоверие към работата на социолозите. „Възможно е до края на изборния ден да не сме сигурни кой е победителят и кой влиза в парламента и кой не”, заяви Асланов.

„С приближаването на изборния ден се наблюдава тенденция на спадане на избирателната активност, т.е. има плавен отлив на потенциални избиратели. Най-вероятно избирателната активност ще бъде малко над 50%, докато в началото на кампанията тя беше над 60%, т.е. близка до тази от 2009 г. Сега активността спада, което облагодетелства част от партиите, които по време на кампанията са постигнали по-висока мобилизация на своите поддръжници”, каза социологът.

В периода от 26 април до 3 май 2013 по поръчка на Центъра за развитие на регионите АФИС осъществи национално представително проучване на обществено-политическите нагласи преди изборите за Народно събрание на 12 май. В обхвата на изследването попаднаха 1050 пълнолетни български граждани с избирателни права.

 
 

Copyright © 2008-2016 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев