Община Сливен

Съпругата на покойния Йордан Парушев се озова в епицентъра на международен скандал

---------------------------------
05.02.2014 / 10:20

Художничката Елена Парушева, бивша съпруга на покойния художник Йордан Парушев, която от 23 години живее и твори в Париж, се оказа в епицентъра в международен скандал.

За това съобщи в предаването „Акценти” на Канал 6 самата тя.

В скандала вероятно ще бъде въвлечен и Международният олимпийски комитет. Елена е автор на уникална за света 32 метра висока скулптура, арт- инсталация, представляваща осветен действаш електрически стълб.

Тази нейна творба, както и стълбове в други форми, са патентовани. До тук нищо скандално, а даже похвално.

Скандалът идва от това, че според босовете на игрите в Сочи, идеята за скулптурите е открадната от Русия, и арт- електрическа инсталация във вид на елен в момента се издига гордо в Олимпийското село, където започват Зимните олимпийски игри.

Ето обаче версията на самата г-жа Парушева:

 

Българската художничка Елена Парушева ще съди руската компания "Дизайндепо" и завода "Енергомаш Белгород-БЗСМ" за плагиатство, морални щети, нарушение на авторското право и интелектуалната собственост и нелоялна конкуренция.

Става въпрос за нещо невиждано, направено в Сочи за зимната олимпиада - 32-метрова фигура на скачащ скиор, която всъщност е електрически стълб. Скулптурата е цялата обрамчена в лампички в цвета на знамето на Руската федерация.

Според Парушева тя е създадена на базата на нейни творби. Още през 2010 г. се запознала с Андрей Казаченков - главен финансов съветник на националната електрическа компания на Русия. Той присъствал на нейна изложба в Париж с модели на скулптури електрически стълбове. Тогава казал, че може да изработят нещо съвместно за олимпиадата в Сочи. По имейл Парушева му изпратила 19 свои рисунки и снимки на модели на скулптури пилони. След благодарствено писмо и уверение, че творбите са "предадени в добри ръце", повече не получила ни вест, ни кост от руснака.

В началото на 2013 г. установила, че руските медии тръбят за създаването на първия в света електрически стълб скулптура. Фигурата наподобява силно проектите на Елена.

В Русия са направени и още две фигури - елени, също копирани от рисунките на художничката.

Парушева живее във Франция от 20 г. Още от 1999 г. прави първия си проект за фигура далекопровод. "Създаването им е скъпо и сложно - трябва да бъдат подложени на изпитания за вятър, земетресения. Затова досега имам реализиран само един такъв проект - "Изворът" (2004). Представлява четири 30-метрови скулптури в Амневил - спа курорт в Североизточна Франция."

През юни 2013 г. тя се обръща към организацията за авторски права ADAGP в Париж, която сигнализира съответната руска организация - РАО, за грубо нарушение на авторските права. От РАО отговарят, че законите в Русия са различни и не могат да помогнат. "Жалбата е подадена в градския съд в Париж (Tribunal de grande instance de Рaris) и до Интерпол", допълва Парушева.

Тя е пратила писма до Руския олимпийски комитет и този в Лозана, че иска името да бъде поставено като автор на всички публикации и тв излъчвания, в които присъства скулптурата на скиора. "24 часа"

 

Още снимки от новината

---------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев