Болярка

Сливенският бизнес колабира

Петко Берковски
27.03.2010 / 10:34

Сливенският бизнес колабира – е всеобщото мнение на представители на бизнеса, с които разговаря „Седмица” вчера. Те са на ръба на оцеляването, а някои и на фалита.

Фирма „Берко” с президент Петко Берковски (на сн. горе) има да получава огромни суми за строежа полигона „Ново село”, от министерството на регионалното развитие и др. 20 хиляди още му дължи общината за новата автогара, но тях Берковски ги е отписал.

Същото споделя и колегата му Здравко Дичев, собственик на фирма „Конструс”. Той също е потърпевш от скандалното неплащане за изграждането на VS-базата в „Ново село” и от другаде, и според него нещата вървят към катастрофа. Дичев е освободил почти всички работници или ги е пуснал в неплатен отпуск.

Според Атанас Койчев („Монолит”) нещата са трагични. Строителният бизнес е обсебен от „правилните” фирми около кмета Лечков, но и на тях май общината не може вече да плаща. Щом и „Билдинг” не си получава парите, увисваме и ние – споделя г-н Койчев. – Защото сме доставяли на тази фирма материали за топлоизолацията.

Според него, има крехки надежди нещата в строителството тази пролет да потръгнат с намерението на банките да дофинансират жилища в груб строеж. Известни проблеми има и в иначе стабилната „Стройконсулт” на Желю Добрев, научи „Седмица”.

Известната „Есо Комерс” на Галин Кънчев прави усилени опити поне да съхрани сегашния си бизнес и да оцелее. За тази цел Кънчев пътувал до редица страни в опит за нови бизнесотношения.

400 хиляди лева дължи и строителното министерство на „Универсал Комплект” на Продан Видев.

Тези дни „Седмица” разпространи съобщение и учредителен протокол за обединение на 21 фирми, подизпълнители на бургаската „Доломит” на полигона „Ново село”. Създаденият инициативен комитет от шефовете им се готви да информира всички институции в държавата и медиите, както и да организира протести, включително блокиране на движението на Петолъчката, до започването на преговори между отговорните за неплащането страни. А това е положителен сигнал, че бизнесът е готов да защитава интересите си.

„Седмица”

 

 
 

Copyright © 2008-2016 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев